W dniach 21-22.11.2025 r. w Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Warszawie, odbyła się dwudniowa konferencja „Żywienie ma znaczenie w zespole kruchości".
Wydarzenie zostało stworzone z myślą o lekarzach różnych specjalizacji niezabiegowych, zaangażowanych w opiekę nad pacjentami w stanie zwiększonej wrażliwości i złożonej wielochorobowości.
Celem tego niezwykle ważnego wydarzenia była wymiana doświadczeń, prezentacja najnowszych badań oraz omówienie dobrych praktyk klinicznych.
W konferencji wzięło udział wielu wybitnych ekspertów z różnych dziedzin, w tym aż 7 konsultantów krajowych w tym przedstawiciele Wydział Medyczny Politechniki Wrocławskiej:
- Waldemar Banasiak – kardiologia, 4. Wojskowy Szpital Kliniczny z Polikliniką SP ZOZ we Wrocławiu
- Magdalena Krajewska – nefrologia, 4. Wojskowy Szpital Kliniczny z Polikliniką SP ZOZ we Wrocławiu
- dr n. med. Anna Zmarzły - Kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych z Ośrodkiem Żywienia Klinicznego Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. J. Gromkowskiego oraz kierownik merytoryczny drugiego - warsztatowego dnia konferencji.
Prof. Jacek Sobocki, przewodniczący Komitetu Naukowego konferencji, podkreślił, że zespół kruchości i żywienie kliniczne to dziś jedno z najważniejszych wyzwań w dobie starzejącego się społeczeństwa i wielochorobowości.
„Żywienie kliniczne staje się jednym z kluczowych elementów terapii – nierzadko decydującym o skuteczności leczenia i powrocie do samodzielności” – zaznaczył.
Prof. Krzysztof J. Filipiak, dyrektor Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego, otwierając wydarzenie wskazał, że pacjentami ze stanem kruchości opiekują się liczne specjalizacje, od internistów po nefrologów.
„Ta konferencja realizuje misję CMKP – integrację specjalizacji lekarskich i podnoszenie jakości kształcenia lekarzy w Polsce. Jesteśmy zaszczyceni obecnością aż 7 konsultantów krajowych.”
#medycyna #ochronazdrowia #konferencja #CMKP #polskietowarzystwozywieniaklinicznego #PTZK #zespółkruchości #żywieniekliniczne